Dieta pudełkowa w Insulinooporności Kraków
Dieta w insulinooporności ma na celu pomóc w unormowaniu glikemii po posiłkowej. Jej składniki powinny zawierać wyłącznie produkty jak najmniej przetworzone o niskim indeksie i ładunku glikemicznym.
Produkty, które należy spożywać w diecie
- owoce , warzywa
- niektóre owoce suszone
- nabiał
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- mięso, ryby, jajka,
- oleje roślinne, masło,
- orzechy, pestki, nasiona.
Zasady diety
- Posiłki powinny być spożywane w regularnych porach
- Zalecana jest zwiększona podaż pełnowartościowego białka, ponieważ zmniejsza ono glikemię po posiłku dzięki obniżeniu wydzielania hormonów jelitowych
- Tłuszcze (roślinne) powinny stanowić od 25% do 40% całkowitego zapotrzebowania energetycznego – spowalniają one procesy trawienne i opróżnianie żołądka
- Węglowodany mogą stanowić 45 – 60% zapotrzebowania energetycznego
CZYM JEST INSULINOOPORNOŚĆ?
Insulinooporność jest to spadek wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Stan ten niesie za sobą wiele zaburzeń metabolicznych do których można zaliczyć:
– Wzrost produkcji glukozy w wątrobie,
-Spadek wychwytu cukru przez tkanki obwodowe,
-Zaburzenia w przemianie tłuszczów (we krwi krąży więcej wolnych kwasów tłuszczowych),
-Zwiększenie produkcji insuliny w trzustce (hiperinsulinemia).
Insulinooporność nie występuje jako odrębna choroba. Stanowi natomiast część tzw. zespołu metabolicznego. Oznacza to, że u danego pacjenta obserwuje się obniżoną wrażliwość tkanek na insulinę, a oprócz tego diagnozuje się również m.in. otyłość, nadciśnienie tętnicze, zwiększony poziom cholesterolu we krwi oraz poziom glukozy na czczo równy bądź wyższy od 100 mg/dl. Co ważne wszystkie te zaburzenia, zgodnie z definicją zespołu metabolicznego są ze sobą ściśle powiązane. Może prowadzić do cukrzycy typu 2.
Dieta w insulinooporności
Warianty kaloryczne:
1400kcal
1800kcal
2200kcal
2600kcal
3000kcal
W razie wątpliwości skontaktuj się z naszym dietetykiem.
Ze względu na to, że dieta w insulinooporności
stosowana jest do różnych celów, to w niektórych przypadkach wartość energetyczna musi być ustalona indywidualnie. Przed zastosowaniem diety zalecana jest jednak konsultacja z lekarzem lub dietetykiem.
Nie wiesz jaką dzienną kaloryczność wybrać?
Skorzystaj z naszego kalkulatora.