Dieta w insulinooporności

Dieta pudełkowa w Insulinooporności Kraków

Dieta w insulinooporności ma na celu pomóc w unormowaniu glikemii po posiłkowej. Jej składniki powinny zawierać wyłącznie produkty jak najmniej przetworzone o niskim indeksie i ładunku glikemicznym.

Produkty, które należy spożywać w diecie

  • owoce , warzywa
  • niektóre owoce suszone
  • nabiał
  • pełnoziarniste produkty zbożowe
  • mięso, ryby, jajka,
  • oleje roślinne, masło,
  • orzechy, pestki, nasiona.

Zasady diety

  • Posiłki powinny być spożywane w regularnych porach
  • Zalecana jest zwiększona podaż pełnowartościowego białka, ponieważ zmniejsza ono glikemię po posiłku dzięki obniżeniu wydzielania hormonów jelitowych
  • Tłuszcze (roślinne) powinny stanowić od 25% do 40% całkowitego zapotrzebowania energetycznego – spowalniają one procesy trawienne i opróżnianie żołądka
  • Węglowodany mogą stanowić 45 – 60% zapotrzebowania energetycznego

CZYM JEST INSULINOOPORNOŚĆ?

Insulinooporność jest to spadek wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Stan ten niesie za sobą wiele zaburzeń metabolicznych do których można zaliczyć:
– Wzrost produkcji glukozy w wątrobie,
-Spadek wychwytu cukru przez tkanki obwodowe,
-Zaburzenia w przemianie tłuszczów (we krwi krąży więcej wolnych kwasów tłuszczowych),
-Zwiększenie produkcji insuliny w trzustce (hiperinsulinemia).

Insulinooporność nie występuje jako odrębna choroba. Stanowi natomiast część tzw. zespołu metabolicznego. Oznacza to, że u danego pacjenta obserwuje się obniżoną wrażliwość tkanek na insulinę, a oprócz tego diagnozuje się również m.in. otyłość, nadciśnienie tętnicze, zwiększony poziom cholesterolu we krwi oraz poziom glukozy na czczo równy bądź wyższy od 100 mg/dl. Co ważne wszystkie te zaburzenia, zgodnie z definicją zespołu metabolicznego są ze sobą ściśle powiązane. Może prowadzić do cukrzycy typu 2.

Dieta w insulinooporności

Warianty kaloryczne:

1400kcal
1800kcal
2200kcal
2600kcal
3000kcal
W razie wątpliwości skontaktuj się z naszym dietetykiem.

Ze względu na to, że dieta w insulinooporności
stosowana jest do różnych celów, to w niektórych przypadkach wartość energetyczna musi być ustalona indywidualnie. Przed zastosowaniem diety zalecana jest jednak konsultacja z lekarzem lub dietetykiem.

Nie wiesz jaką dzienną kaloryczność wybrać?
Skorzystaj z naszego kalkulatora.

Nasza strona korzysta z plików cookie, głównie z usług podmiotów zewnętrznych. Zdefiniuj swoje preferencje dotyczące prywatności i / lub zaakceptuj używanie przez nas plików cookie.